Guider
Allt om vitaminer till katter

Allt om vitaminer till katter

Alba Montheli
8 augusti 2022

Din katt behöver få i sig en mängd olika vitaminer för att hålla sig frisk, pigg och aktiv. Olika vitaminer är exempelvis nödvändiga för din katts tillväxt, ämnesomsättning och syn. Men behöver kattar kosttillskott för att få i sig alla vitaminer som de är i behov av, eller räcker det med rätt kattmat? Det får du svar på nedan!

Behöver katter kosttillskott?

Att din katt får i sig en balanserad kost är avgörande för dess välmående. Det inkluderar en blandning av vatten, proteiner, kolhydrater, fetter, mineraler och vitaminer. Är din katt frisk och äter ett bra fullfoder täcker det vanligtvis in kattens behov av näringsämnen, och du behöver således inte ge din katt några kosttillskott.

När behöver en katt kosttillskott?

Trots att katter i regel inte är i behov av kosttillskott så finns det tillfällen då det kan vara en bra idé att förse din katt med extra vitaminer. Det kan exempelvis handla om att din katt har problem med leder, lever, njurar eller urinvägar. Även stressade katter, åldrande katter med pälsavfall och hårbollar eller kattungar med känsliga magar kan vara i behov av kosttillskott.

Vitaminer för katter

Nedan redogör vi för vilka vitaminer som är essentiella för katter. Vi redogör även för vad vitaminbrist kan leda till för sjukdomar eller andra konsekvenser samt ger exempel på vilka symptom katten kan uppvisa vid eventuell brist.

A-vitamin

Att en katt får i sig A-vitamin är avgörande för dess immunförsvar, tillväxt, hud och syn. Ett underskott av vitaminet kan leda till dålig motståndskraft mot infektioner, samt reproduktionsstörningar och dålig pälskvalitet. Det är dock viktigt att inte överdosera A-vitamin, då det kan leda till att kattens skelett urkalkas.

Vanliga symptom för A-vitaminbrist hos katter är svagt immunsystem (din katt blir sjuk ofta), klåda och utslag, försämrad syn samt viktminskning.

B-vitamin

Genom att äta animaliska produkter såsom kött, lever och fisk bör katter få i sig en lagom mängd B-vitamin. Det finns totalt åtta olika typer av B-vitamin. De är framför allt antioxidanter och ingår i olika enzym. B-vitaminet påverkar främst nervsystemets funktion samt kattens hud och päls. Flera B-vitaminer produceras av tarmbakterier och vid långvarig diarré eller antibiotikaanvändning kan man ge ett B-vitaminkomplex för att få tarmfloran att komma i balans. Den B-vitamin som är vanligast att katter får brist på är folsyra, som bland annat finns i lever. Underskott av folsyra hos katter kan bland exempelvis leda till blodbrist.

C-vitamin

Katter kan tillverka sitt eget C-vitamin och behöver således inte få i sig det via mat eller kosttillskott. Du bör därför vara försiktig med att ge din katt extra C-vitamin då det är surt och överdosering kan bidra till att det bildas oxalatstenar i urinen.

D-vitamin

D-vitamin är främst viktigt för kattens benstomme, och är därför särskilt viktigt för katter som fortfarande växer. Vid underskott kan det uppträda deformeringar av skelettet. Katten kan även få sämre kvalitet på sina tänder. Vanliga symptom för D-vitaminbrist hos katter är försvagat skelett samt hämmad tillväxt hos kattungar och unga katter.

E-vitamin

Vitamin E är ett fettlösligt vitamin som främjar hjärtat och kärlen genom att bla öka genomblödningen. Det gör att näringsämnen lättare når sitt mål, och att hjärtat inte behöver arbeta lika hårt. Underskott av E-vitamin hos katter kan leda till minskad fertilitet och vitalitet. E-vitamin förebygger också risken för gulfettssjuka.

K-vitamin

K-vitamin är ett vitamin som möjliggör blodets koagulering och förebygger blödningsproblem hos katter. Om en katt får i sin något giftigt ämne, exempelvis råttgift, minskar dess förmåga att använda vitamin K, vilket kan orsaka ökad blödning och i värsta fall död.

Vilka risker finns med kosttillskott till katter?

Det är lika viktigt att din katt får i sig vitaminer, som det är att den får i sig rätt mängd vitaminer. Precis som för oss människor kan katter få biverkningar om de får i sig för stora mängder av vissa vitaminer. En överdosering av vitamin A kan exempelvis leda till att kattens skelett urkalkas och om en katt får i sig för stora doser C-vitamin kan det bildas oxalatstenar i urinen. Tyvärr finns det i dagsläget väldigt få studier som testat långsiktiga konsekvenser av kattvitamintillskott. Håll dig därför till den rekommenderade doseringen och ta hjälp av en veterinär om du misstänker att din katt har någon vitaminbrist.