Kineser skaffar katt istället för barn
Barnafödandet har minskat kraftigt i Kina sedan 1970-talet och inom en snar framtid går det nästan dubbelt så många husdjur som barn i kinesiska städer. Enligt Goldman Sachs kommer det år 2030 finnas 70 miljoner husdjur i de kinesiska städerna, vilket kan jämföras med att antalet barn under fyra år verkar bli färre än 40 miljoner.
Kina bedrev tidigare en aktiv politik för att minska barnafödandet
I Kina har barnafödandet sedan mitten av 1900-talet genomgått stora förändringar - främst på grund av regeringens politik. På 1970-talet införde Kina en strikt enbarnspolitik för att stävja överbefolkning och ekonomiska bekymmer, vilket kraftigt begränsade antalet barn som par kunde ha utan att bryta mot lagen. Detta ledde till stora förändringar inom familjestrukturen vilket i sin tur har lett till en åldrande befolkning, obalans mellan könen på grund av en preferens för pojkar, och en minskning av den yngre arbetskraften. Detta har i sin tur påverkat landets socioekonomiska förutsättningar.
Under de senaste åren har Kinas inställning till barnafödande förändrats i takt med de ökande demografiska och därmed socioekonomiska utmaningarna. Från år 2016 tillät regeringen två barn per familj, och år 2021 utökades denna policy till att tillåta upp till tre barn. Förändringen syftar till att åtgärda negativa effekter av enbarnspolitiken, som bland annat lett till en snabbt åldrande befolkning och brist på arbetskraft. Dessa förändringar till trots har Kina fortsatt en låg födelsetakt, vilket har lett till orosmoln gällande landets framtida demografiska och ekonomiska utveckling.
Kattägande har hög status
I Kina har synen på kattägande förändrats stort under de senaste decennierna. Historiskt har katter varit vanliga i kinesiska hushåll för deras förmåga att hålla borta råttor och andra skadedjur. Men i takt med landets ekonomiska utveckling och urbanisering har kattägande istället börjat att ses som ett tecken på status och en modern livsstil. Detta gäller i synnerhet bland yngre stadsbor där katter blivit populära husdjur, delvis på grund av att de fungerar bra i små lägenheter och inte kräver lika mycket omsorg som andra husdjur - vilket passar bra för människor med hektiska arbetsliv.
I takt med att synen på husdjur förändrats har också medvetenheten om djurs välbefinnande ökat i Kina, vilket påverkar hur människor tar hand om sina katter. Djurskyddslagar och regler för ägande har införts - även om de fortfarande inte är lika omfattande jämfört med västländer. Sociala medier och andra nätplattformar har spelat en stor roll i att sprida information och öka medvetenheten om att vara en ansvarsfull djurägare. Kulturen har därmed förändrats från att se katten som ett verktyg till en del av familjen som har rätt till omsorg.